77. kongres Međunarodnog PEN

!!! LINK KA SAJTU 77. KONGRESA MEĐUNARODNOG PEN !!!

Beograd, 12–18. septembar 2011.

Književnost – jezik sveta


Svetski kongres Međunarodnog PEN-a, 77. po redu, održaće se u Beogradu od 12. do 18. septembra 2011. godine.

Tema 77. kongresa Međunarodnog PEN-a je: Književnost – jezik sveta.

Međunarodni PEN je najveća svetska federacija pisaca, prevodilaca, urednika i izdavača, a godišnji svetski kongres je najznačajniji javni događaj u radu ove organizacije.

Održavanje kongresa Međunarodnog PEN-a u Beogradu predstavlja veliko priznanje Srpskom PEN centru i srpskoj kulturi u celini. Istovremeno, to je prvorazredni književni, kulturni, društveni i javni skup od ogromnog značaja za međunarodnu prepoznatljivost Beograda i Srbije, kao i srpske književnosti i kulture.

Beogradski kongres Međunarodnog PEN-a prvi je u istoriji ove organizacije koji će se održati u Srbiji, i to u godini u kojoj se obeležava 90 godina Međunarodnog PEN-a i 85 godina Srpskog PEN centra.

Postajući kongresni grad, Beograd će biti u prilici da okupi najvažnije pisce savremene svetske književnosti i da im predstavi našu književnost i kulturu.

U radu Kongresa, kao predstavnici 144 PEN centra iz celog sveta, učestovaće 300 pisaca beletristike ili neke od humanističkih disciplina, prevodilaca i urednika, od kojih su mnogi svetski poznata književna imena čije se knjige prevode na sve veće svetske jezike.

Srpski PEN centar će u vreme održavanja 77. kongresa PEN organizovati Svetski književni festival Free the Word za koji verujemo da će biti veliki književni i kulturni događaj ne samo za Srbiju već i za čitav region Balkana.

Uporedo sa Kongresom, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i u još nekim gradovima u Srbiji odvijaće se najveći književni festival koji je dosada organizovan u Srbiji. Na tom književnom festivalu učestvovaće veliki broj vodećih savremenih svetskih pisaca, među kojima se nalaze i dobitnici najprestižnijih književnih priznanja.

Svetski kongres Međunarodnog PEN-a u Beogradu predstavlja izuzetan trenutak za Srpski PEN centar. U njemu prepoznajemo važnu mogućnost da u ovom delu Evrope i sveta ugled PEN bude još veći, njegov glas još čujniji, a književnost još jednom osvedočena kao najautentičniji i najintergalniji jezik sveta.