regionalna konferencija

Srpski PEN centar je od Medjunarodnog PEN-a u Londonu dobio priznanje i podršku da organizuje međunarodne Regionalne konferencije svake ili svake druge godine u Beogradu.
Shodno toj odluci, svake druge godine, počev od 2006. u Beogradu se održavaju Regionalne konferencije Srpskg PEN centra

U oktobru 2006. održala se prva Međunarodna konferencija posvećena Kulturnim i književnim pitanjima mediteranskog regiona (The Challenge of Mediterranean culture Today). Razgovaralo se o duhu Mediterana u književnosti i kulturnoj razmeni koja omogućava bolje razumevanje između različitih kultura i literatura u regionu.
Kultura Mediterana, uprkos svim, ponekad velikim razlikama, može se posmatrati kao jedna celina i na skupu se razgovaralo o načinima buduće regionalne saradnje.
Tom prilikom pozvani su ne samo predstavnici mediteranskih zemalja već i predstavnici iz Srednje i Istočne Evrope, zatim naši susedi, potom gosti iz Međunarodnog PEN-a, jer je u 2006. godini Srpski Pen centar obeležavao 80 godina od osnivanja.
Skup je trajao tri dana, od 5-8 oktobra 2006, a jedan dan je bio predviđen za izlet učesnika u Novi Sad i Sremske Karlovce.
Na temu o mediteranskoj književnosti čitala su se izlaganja, simultano prevođena na zvanične jezike Međunarodnog PEN-a (engleski, francuski), i vodila se rasprava za Okruglim stolom.
Učestvovali su članovi PENa iz Bugarske, Grčke, Makedonije, Slovenije, Italije, Nemačke, Slovačke, Galicije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Katlonije, Kanade i Srbije.
Na posebnoj svečanosti u sali Skupštine Beograda, povodom 80 godina od osnivanja, predstavljena je knjiga počasnog potpredsednika dr Predraga Palavestre: Srpski PEN centar 1926-2006.

U oktobru 2008. Srpski PEN centar je održao Regionalnu konferenciju pod naslovom Grad kao roman - Roman kao grad.
Skup je trajao tri dana, od 30. oktobra do 3. novembra 2008, a jedan dan je bio predviđen za izlet učesnika. Na zadatu temu čitala su se izlaganja, simultano prevođena na zvanične jezike Međunarodnog PEN-a (engleski, francuski ), i vodila se rasprava za Okruglim stolom.
Pored predstavnika PEN centara, Srpski PEN je pozvao i pet poznatih svetskih pisaca, kao posebne goste: Orhana Pamuka iz Turske, Predraga Matvejevića iz Italije, Đerđa Konrada iz Mađarske i Ronalda Harvuda iz Velike Britanije, Aleka Popova iz Bugarske.
Organizator je snosio troškove boravka, dok su gosti plaćali troškove puta.
Međunarodne književne večeri održane su u Subotici, u Kulturnom centru Beograda i u galeriji Haos i bile su veoma dobro posećene.
Održavanje Konferencije omogućili su Ministarstvo kulture Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

U oktobru 2010. Srpski PEN je organizovao Regionalnu konferenciju pod nazivom: Memoari: činjenice ili fikcija? (Memoirs - faction or fiction?)
S obzirom na to da je memoarska literatura poslednjih godina u usponu, PEN je smatrao da bi ova tema privukla veliki broj zainteresovanih pisaca. Uvodna izlaganja načinili su Mihajlo Pantić, Vladislav Bajac (potpredsednici Srpskog PEN centra) i Gojko Božović, član Upravnog odbora.
Skup je trajao, kao i svake godine, tri dana, krajem oktobra - početkom novembra 2010, a jedan dan je bio predviđen za izlet učesnika. Na zadatu temu čitala su se izlaganja, simultano prevođena na zvanične jezike Međunarodnog PEN-a. Posebno se vodila veoma živa rasprava za Okruglim stolom.
Pored predstavnika PEN centara, (oko 20 delegata) Srpski PEN je pozvao i predstavnike Međunarodnog PENa iz Londona, koji su ujedno i obišli objekte u kojima će se održavati predstojeći 77. Svetski Kongres međunarodnog PENa.
Međunarodno književno veče održano je u knjižai Plato u Subotici, a učesnike je prethodno u Novom Sadu primio pokrajinski ministra za kulturu i zamenik gradonačelnika Novog Sada.