povelja PEN

Pravila Međunarodnog PEN-a sadržana su u njegovoj Povelji, koja u celini glasi:
1. Književnost, mada nacionalna po poreklu, ne zna za granice, i treba da služi kao zajedničko dobro naroda uprkos političkim ili međunarodnim promenama.
2. U svim okolnostima, a naročito u doba rata, dela umetnosti, to nasleđe čovečanstva kao celine, treba da budu zaštićena od nacionalnih političkih strasti.
3. Članovi PEN-a treba u svako doba da koriste uticaj koji imaju u prilog dobrog razumevanja i uzajamnog poštovanja među narodima; oni treba da čine sve što mogu da bi se iskorenile rasne, klasne i nacionalne mržnje, i da zastupaju i brane ideal čovečanstva koje u ovom svetu živi u miru.
4. PEN zastupa princip neometanog prenošenja misli u okviru svake nacije i između svih naroda, i njegovi se članovi zavetuju da će se suprotstaviti svakoj formi potiskivanja slobode izražavanja u zemlji i državnoj zajednici kojoj pripadaju. PEN izjavljuje da je za slobodu štampe i protivan je arbitrarnoj cenzuri u vreme mira. On smatra da napredak sveta u pravcu organizovanijeg političkog i privrednog poretka neminovno iziskuje slobodnu kritiku vlada, administracija i ustanova. A pošto sloboda podrazumeva dobrovoljno samoobuzdavanje, članovi se zavetuju da će se suprotstavljati zloupotrebi slobodne štampe i publikacijama koje nisu zasnovane na istini, kao i publikacijama koje sadrže namerne neistine i izvrtanje činjenica radi političkih i ličnih ciljeva.
Učlanjenje u PEN je otvoreno za sve kvalifikovane pisce, urednike i prevodioce koji se slažu s njegovim ciljevima, bez obzira na njihovo državljanstvo, rasu, boju ili veroispovest.