aktivnosti

21. 06. 2013. | Beograd
SRPSKI PEN CENTAR ZAHTEVA:

1. Poništenje rezultata konkursa Ministarstva kulture Srbije i smenu nadležnih komisija.

2. Da se rebalansom državnog budžeta izdvoji za kulturu najmanje 1%.

3. Da se na rukovodeća mesta u institucijama kulture biraju stručni i profesionalno potvrđeni ljudi, a ne partijski kadrovi.

4. Da država posveti više pažnje savremenom stvaralaštvu – dok smo još živi.

5. Da nacionalna kulturna politika bude u skladu sa proklamovanim evropskim putem Srbije i evropskim standardima.
18. 06. 2013. | Beograd
SRPSKI PEN CENTAR POZIVA NA PROTEST ZA KULTURU!

Srpski PEN centar poziva svoje članove, umetničke organizacije, kulturne radnike, ljude koji kulturu stvaraju i ljude koji u kulturu veruju, kao i čitavu našu javnost na Protest za kulturu 22. juna, od 18 do 19 sati, na Trgu Republike u Beogradu.
Učestvujući na ovom Protestu za kulturu, svako od nas ispunjava svoju građansku dužnost prema osnovnim interesima i vrednostima društva, među kojima kulturi pripada prvorazredno mesto.
Odnos države prema kulturi predstavlja otvoreno ponižavanje kulture, ali i svih kojima je kultura važna u njihovoj svakodnevici. Mi ne smemo prihvatiti da je ugroženost prirodno stanje kulture, niti prevideti da je takvim odnosom države prema kulturi još više ugroženo samo društvo.
Srpski PEN centar poziva kulturnu i ukupnu javnost da svojim stavom i nedvosmislenim protestom spreči marginalizaciju i potiskivanje vrhunske kulture.

Upravni odbor Srpskog PEN centra

12. 06. 2013. | Beograd
SAOPŠTENJE SRPSKOG PEN CENTRA POVODOM STANJA U KULTURI!

Srpski PEN centar upozorava javnost na sistematsku marginalizaciju kulture u našem društvu.

Umesto vrhunske kulture, na javnoj sceni oživljavaju prevaziđeni koncepti, od zahteva da patriotizam bude prvi i najvažniji zadatak kulture, do favorizovanja prenaglašeno prigodnih i ispraznih državnih svetkovina kakvih danas nema ni u jednom evropskom društvu.

Državni budžet za kulturu predstavlja otvoreno ponižavanje srpske kulture i nedostojan je jedne evropske zemlje, a pogotovo vrhunskih rezultata koje ostvaruje naša savremena kultura.

U kulturnim institucijama na nacionalnom i na lokalnom nivou došlo je do smene ostvarenih i prepoznatljivih ličnosti naše kulture.

Kultura je potisnuta iz medija, a kulturni događaji iz javnog i svakodnevnog života. Prostor koji je suvereno pripadao kulturi ubrzano zauzimaju najrazličitije forme razobručenog i agresivnog populizma.

Mediji se ne bave preispitivanjem unutrašnje i spoljne politike vlasti, već medijsku scenu zloupotrebljavaju sadržaji koji vređaju osnovna ljudska prava i elementarno ljudsko dostojanstvo i samom svojom prirodom onemogućavaju svaki javni dijalog o bilo kojoj suštinskoj temi našeg društva.

Država ne podržava ostvarene i prepoznatljive kulturne manifestacije, a pogotovo ne one koje imaju međunarodnu reputaciju i predstavljaju primer međunarodne afirmacije naše kulture.

Bez državne podrške ostaju kulturne manifestacije, između ostalih: Oktobarski salon i Nišvil, asocijacije pisaca i dramskih umetnika, međunarodni pozorišni i knjiiževni festivali, bez obzira na njihov značaj i delotvorni uticaj na naš kulturni i društveni razvoj.

Javne biblioteke ne mogu da nabave nove knjige, pozorišta nemaju nove predstave, galerije su na ivici opstanka, film je prepušten gašenju ili ličnoj preduzimljivosti producenata. Jedino je sigurno da će muzeji koji su do sada bili zatvoreni i dalje biti u tom statusu.

Odluke odgovornih u kulturnoj politici sistematski su usmerene protiv nezavisne kulturne i umetničke scene po kojoj je srpska kultura prepoznatljiva, jer su važni rezultati u proteklom periodu ostvareni upravo zahvaljujući kreativnosti i entuzijazmu njenih relevantnih predstavnika i institucija.

Ekonomska kriza ne može biti alibi za ovakvu bahatost vlasti prema kulturi. Umesto da kriza bude znak za uzbunu i mobilizaciju, da bude poziv na vrhunski odgovoran odnos, kod nas se ona rešava odustajanjem od najboljih vrednosti našeg društva. Nema primera da je neko pobedio vlastito siromaštvo ili rešio svoje ekonomske probleme tako što je uništio vlastitu kulturu.

O kulturi ne bi smeli da odlučuju oni koji neće biti zapamćeni po svojim ostvarenjima, već po šteti koju su joj naneli.

Svako ima pravo na lični izbor u svemu, pa i u kulturi, ali ako odlučuje o pitanjima od opšteg značaja, onda svoj javni izbor mora da podvrgava najvišim kriterijumima u oblasti kojom se bavi.

Srpski PEN centar zahteva od Ministarstva kulture i lokalnih samouprava da preispitaju svoje odluke čija bi primena izazvala dalekosežne štetne posledice. Istovremeno, Srpski PEN centar poziva kulturnu i ukupnu javnost Srbije da osudi ovu sistematsku marginalizaciju kulture, jer se tako podriva sam temelj našeg društva.

U Beogradu 12. juna 2013.
Upravni odbor Srpskog PEN centra
06. - 09. 06. 2013. | Skoplje (Makedonija)
14. REGIONALNA PEN KONFERENCIJA u organizaciji MAKEDONSKOG PEN CENTRA.

Konferencija je održana u sklopu proslave pedesetogodišnjice osnivanja Makedonskog PEN-a, a u ime Srpskog PEN centra učestvovali su Laslo Blašković, Duško Novanović i Vida Ognjenović.

U okviru konferencije održan je i sastanak BALKANSKE PEN MREŽE, sa koga je upućeno PISMO TURSKIM VLASTIMA I GLAVNOM ODBORU MEĐUNARODNOG PEN-a POVODOM AKTUELNIH DEŠAVANJA U TURSKOJ:

"Mi, članovi Balkanske mreže PEN centara i učesnici 14. regionalne konferencije PEN centara koja se održava u Skoplju, Republika Makedonija, i posvećena je temi slobode izražavanja (Reč i sloboda), izražavamo duboku zabrinutost zbog aktuelne situacije u Turskoj, kao i sve drastičnijeg ograničavanja slobode izražavanja u svetu danas, uz nedostatak medijskog izveštavanja i kontrolu vlasti nad najvećim medijima, te se izričito obraćamo nadležnim turskim vlastima sa zahtevima da:

- Bez odlaganja zaustave policijsku brutalnost i upotrebu sile koje se već neko vreme vrše nad demonstrantima u Turskoj;
- Prestanu sa svakom vrstom upotrebe prekomerne sile zbog izražavanja različitih i suprotsavljenih mišljenja u društvu;
- Preduzmu neophodne korake za zaštitu građana i njihovih demokratskih prava na miran protest protiv kršenja osnovnih ljudskih prava i uništavanja okoline;
- Pruže garancije da niko uhapšen tokom nedavnih dešavanja u Turskoj neće biti zadržan u zatvoru.

Stoga, Balkanska mreža PEN centara traži od Međunarodnog PEN-a da osudi pristrasno izveštavanje medija u Turskoj, pruži neophodnu podršku Turskom PEN centru i pridruži se našim zahtevima upućenim turskim vlastima.

Vida Ognjenović,
potpredsednica Međunarodnog PEN-a i predsedavajuća Balkanske PEN mreže

7. juna 2013., Skoplje, Republika Makedonija"


24. 05. 2013. | Beograd
Ovogodišnji laureati NAGRADE SRPSKOG PEN CENTRA ZA NAJBOLJEG STRANOG PREVODIOCA su MIRJANA MILOŠEVIĆ VITMAN i KLAUS VITMAN, ugledni prevodioci srpske književnosti na nemački jezik.
Svečano uručenje nagrade održano je 24. maja u 19h u Srpskom PEN centru.08 - 12. 05. 2013. | Bled (Slovenija)
Održani tradicionalni, 45. po redu, MEĐUNARODNI SUSRETI PISACA NA BLEDU. Zajedno sa piscima iz regiona i sveta, u radu konferencije u okviru koje je održano nekoliko književnih večeri, okruglih stolova i panel diskusija, u ime Srpskog PEN centra učestvovali su Vladimir Kopicl i Neda Nikolić Bobić.07. 05. 2013. | Ljubljana (Slovenija)
Bled pre Bleda - dan pre početka 45. međunarodnog susreta pisaca na Bledu, 7. maja, u dvorani Udruženja slovenačkih pisaca, održan je razgovor na temu KNJIŽEVNE VEZE SLOVENIJE I SRBIJE.
Učesnici: Marija Mitrović, Vladimir Kopicl, Neda Nikolić Bobić.
Moderator: Boris A. Novak17. 04. 2013. | Beograd
PROTEST PROTIV ZABRANE OBJAVLJIVANJA REDOVNE KOLUMNE TEOFILA PANČIĆA U "DNEVNIKU"

Srpski PEN centar najoštrije protestuje zbog zabrane objavljivanja redovne kolumne Teofila Pančića, književnog kritičara i kolumniste, člana Srpskog PEN centra, u Dnevniku iz Novog Sada, u izdanju ovog lista od 14. aprila.

Teofil Pančić je dugogodišnji kolumnista nedeljnog izdanja Dnevnika, a njegova zabranjena kolumna je uklonjena direktno iz preloma, odlukom koja nije proistekla iz redakcije ovog lista, što se već duže od jedne decenije nije događalo u srpskoj štampi.

Srpski PEN centar je zabrinut zbog takvog postupka kojim se guši sloboda mišljenja, nezavisnost novinarske profesije i pravo javnosti na dostupnost i slobodu informacija. Poslovodstvo i uredništvo Dnevnika duguju javnosti objašnjenje zbog ovog događaja koji nedvosmisleno ukazuje na smanjivanje medijskih i javnih sloboda u Srbiji.

Srpski PEN centar poziva javnost da osudi ovaj akt protiv slobode mišljenja i izražavanja.


21.03.2013. | Beograd
SISTEMATIČNO USKRAĆIVANJE DRŽAVNE PODRŠKE KULTURI - NA UDARU KINEMATOGRAFIJA!

Srpski PEN centar sa zabrinutošću skreće pažnju javnosti na još jedan primer sistematičnog uskraćivanja organizovane brige i podrške srpskoj kulturi od strane države.

Srpski PEN centar smatra štetnim i neprihvatljivim predlog Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, jer on suprotno Zakonu o kinematografiji predviđa ukidanje dodatnih izvora finansiranja srpskih filmova od prihoda RRA i RATEL, kao i od pretplate za RTS.

Javnosti je već poznato da u budžetu Ministarstva kulture Srbije za 2013. godine nisu predviđena sredstva za podršku novim filmovima i po tome je Srbija jedinstvena zemlja u Evropi. Ovo novo uskraćivanje podrške, uspostavljeno na osnovu Zakona o kinematografiji koji je donet u januaru 2011. godine i u čijoj su izradi učestovali najeminentniji filmski umetnici iz Srbije, predstavlja suštinsku opasnost kako za srpski film, tako i za zadovoljavanje osnovnih kulturnih potreba u našoj zemlji.

Srbiji je nasušno potrebna osmišljena i odgovorna kulturna politika. Umesto toga, mi danas imamo javne biblioteke ostavljene bez novih knjiga, film ostavljen bez ikakve državne podrške, pozorišta bez predstava, a mnogobrojne kulturne institucije oslobođene od kreativnih stvaralaca. To ne sme biti kultura i to ne može biti politika.

Zato se Srpski PEN centar solidariše sa filmskim umetnicima u Srbiji i zahteva od državnih institucija odgovoran odnos i ispunjavanje svojih zakonskih i ustavnih obaveza prema kulturi.
16.02.2013. | Beograd
Održana Skupština Srpskog PEN centra
RAD U MARGINALIZOVANOJ KULTURI

*Protest Skupštine PEN protiv političkog intervencionizma u kulturi.
*Dobitnici Nagrade Srpskog PEN centra za najboljeg stranog prevodioca Mirjana Milošević Vitman i Klaus Vitman.
*Izabrano osam novih članova Srpskog PEN centra između dve skupštine.

Godišnja skupština Srpskog PEN centra, održana u subotu 16. februara, bila je prilika da se rekapitulira rad ove ugledne organizacije u proteklom periodu. Članovi i funkcioneri Srpskog PEN centra bavili su se najvažnijim aktivnostima u svom radu, jer je to period u kome su se odigrali neki od najznačajnijih događaja u istoriji Srpskog PEN. U prvom redu to je 77. kongres Međunarodnog PEN i prateći Svetski književni festival, održan u septembru 2011. godine. Za organizaciju oba ova događaja Srpski PEN centar je dobio nepodeljena priznanja Međunarodnog PEN pre nekoliko meseci na Kongresu u Seulu, a nacionalni centri koji u poslednje dve godine prolaze kroz proces kandidature za organizaciju kongresa PEN obraćaju se se Srpskom PEN centru za organizacionu podršku i savete. Srpski PEN centar nikada u svojoj istoriji nije imao veću podršku od strane Međunarodnog PEN, što se potvrdilo ne samo tokom organizacije Kongresa PEN u Beogradu nego i izborom Vide Ognjenović za potpredsednika Međunarodnog PEN na Kongresu u Seulu.
U proteklih godinu dana Srpski PEN centar se s velikom energijom bavio organizovanjem Balkanske mreže PEN. Ova inicijativa Srpskog PEN centra prihvaćena je od strane još dvanaest PEN centara, a na osnivačkom sastanku Beograd je određen za sedište mreže u naredne tri godine.
Uprkos odličnim rezultatima između dve skupštine, među kojima je i nedavno održana Regionalna konferencija koja je za nekoliko godina ušla u krug najvažnijih regionalnih događaja u mreži PEN, Godišnja skupština Srpskog PEN centra se bavila i nedostatkom sredstava za osnovni rad ove organizacije. Upravni odbor Srpskog PEN centra obavestio je Skupštinu da u poslednjih godinu dana Srpski PEN centar nije dobio sredstva za međunarodnu saradnju, uključujući ni odlazak delegata na Kongres PEN u Seulu, niti za redovnu delatnost, iako je odlukom Ministarstva kulture u martu 2012. PEN proglašen za reprezentativno umetničko udruženje. Skupština je odlučila da se ovim povodom uputi zahtev Ministarstvu kulture i zatraži zvaničan sastanak, jer uskoro predstoje važni događaji u kalendaru PEN kao što su konferencije na Bledu i u Ohridu, Kongres u Rejkjaviku i gostovanja poznatih svetskih pisaca.
Otuda se status kulture u Srbiji danas nametnuo kao središnja tema ove Skupštine Srpskog PEN centra. Vida Ognjenović, predsednica Srpskog PEN centra, u uvodnom izlaganju je naglasila da su svi problemi koje ima Srpski PEN centar samo posledica opšteg statusa kulture. Kultura je u opasnosti, ona je marginalizovana i napadnuta od estrade i od površne elektronske informacije. Kultura je ostavljena izvan javnosti i bez državne podrške. Društvo je, nažalost, na to pristalo. Zbog toga su umetnička udruženja, umesto da se bave programskim aktivnostima, postala jedna vrsta spasilačkih ekipa.
U razgovoru koji je usledio članovi Srpskog PEN centra su govorili o marginalizaciji kulture, o spiskovima nepodobnih u kulturi, o obnovi političkog intervencionizma u kulturi, o sistemskom smenjivanju uglednih umetnika i kulturnih radnika u javnim institucijama kulture koje zamenjuju partijski aktivisti bez biografija u kulturi, o potiskivanju vrednosnih kriterijuma u pitanjima vrhunske kulture.
Naglašavajući da politika može biti tema umetnosti, ali da politika ne sme određivati kulturne vrednosti, Skupština Srpskog PEN centra je zaključila da je neophodno da ova organizacija u javnosti istrajno i odlučno zastupa i brani vrednosti i rezultate vrhunske kulture.
Godišnja nagrada Srpskog PEN centra za najboljeg stranog prevodioca za 2013. godinu dodeljena je Mirjani Milošević Vitman i Klausu Vitmanu, uglednim prevodiocima srpske književnosti na nemački jezik. Nagrada će im biti dodeljena krajem maja za vreme Međunarodnih beogradskih prevodilačkih susreta.
Između dve skupštine u Srpski PEN centar primljeni su novi članovi, ugledni pisci, kritičari i prevodioci: Kornelija Farago, Teofil Pančić, Zvonko Karanović, Vladislava Gordić Petković, Miloš Konstantinović, Jelena Lengold, Zorislav Paunković i Vesna Roganović.
Na Skupštini je osnovana i medijska grupa u koju su ušli Vesna Roganović, Teofil Pančić i Mihajlo Pantić.
24.01.2012. | Beograd (Srbija)
Stav Srpskog PEN Centra povodom smene Sretena Ugričića

Srpski PEN Centar smatra da Vlada Srbije treba da preispita svoju odluku o smeni Upravnika Narodne Bilblioteke Srbije, Sretena Ugričića, književnika i člana PEN-a povodom njegovog potpisa na Proglasu Foruma pisaca u vezi sa istupanjem crnogorskog književnika A. Nikolaidisa. Ta smena bi nanela štetu našoj kulturi, jer je Ugričić kao Upravnik NBS značajno unapredio njen rad i postigao da ona postane vrhunski opremljena i efikasna bibliotečka ustanova, relevantna na svetskom nivou u svojoj vrsti.
Budući da je u nekoliko mahova istakao svoje neslaganje sa spornim tekstom i svoje učešće u celoj stvari nazvao nesmotrenim, treba razumeti da je Ugričić svoj potpis stavio u cilju odbrane slobode reči, a ne u znak podrške porukama iz napisa. Stoga smo mišljenja da je odluka ishitrena i zaslužuje ozbiljno preispitivanje.

Uprava Srpskog PEN Centra