77. конгрес Међународног ПЕН

!!! ЛИНК KA САЈТУ 77. КОНГРЕСА МЕЂУНАРОДНОГ ПЕН !!!

Београд, 12–18. септембар 2011.

Књижевност – језик света


Светски конгрес Међународног ПЕН-а, 77. по реду, одржаће се у Београду од 12. до 18. септембра 2011. године.

Тема 77. конгреса Међународног ПЕН-а је: Књижевност – језик света.

Међународни ПЕН је највећа светска федерација писаца, преводилаца, уредника и издавача, а годишњи светски конгрес је најзначајнији јавни догађај у раду ове организације.

Одржавање конгреса Међународног ПЕН-а у Београду представља велико признање Српском ПЕН центру и српској култури у целини. Истовремено, то је прворазредни књижевни, културни, друштвени и јавни скуп од огромног значаја за међународну препознатљивост Београда и Србије, као и српске књижевности и културе.

Београдски конгрес Међународног ПЕН-а први је у историји ове организације који ће се одржати у Србији, и то у години у којој се обележава 90 година Међународног ПЕН-а и 85 година Српског ПЕН центра.

Постајући конгресни град, Београд ће бити у прилици да окупи најважније писце савремене светске књижевности и да им представи нашу књижевност и културу.

У раду Конгреса, као представници 144 ПЕН центра из целог света, учестоваће 300 писаца белетристике или неке од хуманистичких дисциплина, преводилаца и уредника, од којих су многи светски позната књижевна имена чије се књиге преводе на све веће светске језике.

Српски ПЕН центар ће у време одржавања 77. конгреса ПЕН организовати Светски књижевни фестивал <б>Фрее тхе Wорд за који верујемо да ће бити велики књижевни и културни догађај не само за Србију већ и за читав регион Балкана.

Упоредо са Конгресом, у Београду, Новом Саду, Нишу и у још неким градовима у Србији одвијаће се највећи књижевни фестивал који је досада организован у Србији. На том књижевном фестивалу учествоваће велики број водећих савремених светских писаца, међу којима се налазе и добитници најпрестижнијих књижевних признања.

Светски конгрес Међународног ПЕН-а у Београду представља изузетан тренутак за Српски ПЕН центар. У њему препознајемо важну могућност да у овом делу Европе и света углед ПЕН буде још већи, његов глас још чујнији, а књижевност још једном осведочена као најаутентичнији и најинтергалнији језик света.