регионална конференција

Српски ПЕН центар је од Медјународног ПЕН-а у Лондону добио признање и подршку да организује међународне Регионалне конференције сваке или сваке друге године у Београду.
Сходно тој одлуци, сваке друге године, почев од 2006. у Београду се одржавају Регионалне конференције Српскг ПЕН центра

У октобру 2006. одржала се прва Међународна конференција посвећена Културним и књижевним питањима медитеранског региона (The Challenge of Mediterranean culture Today). Разговарало се о духу Медитерана у књижевности и културној размени која омогућава боље разумевање између различитих култура и литература у региону.
Култура Медитерана, упркос свим, понекад великим разликама, може се посматрати као једна целина и на скупу се разговарало о начинима будуће регионалне сарадње.
Том приликом позвани су не само представници медитеранских земаља већ и представници из Средње и Источне Европе, затим наши суседи, потом гости из Међународног ПЕН-а, јер је у 2006. години Српски Пен центар обележавао 80 година од оснивања.
Скуп је трајао три дана, од 5-8 октобра 2006, а један дан је био предвиђен за излет учесника у Нови Сад и Сремске Карловце.
На тему о медитеранској књижевности читала су се излагања, симултано превођена на званичне језике Међународног ПЕН-а (енглески, француски), и водила се расправа за Округлим столом.
Учествовали су чланови ПЕНа из Бугарске, Грчке, Македоније, Словеније, Италије, Немачке, Словачке, Галиције, Хрватске, Босне и Херцеговине, Катлоније, Канаде и Србије.
На посебној свечаности у сали Скупштине Београда, поводом 80 година од оснивања, представљена је књига почасног потпредседника др Предрага Палавестре: Српски ПЕН центар 1926-2006.

У октобру 2008. Српски ПЕН центар је одржао Регионалну конференцију под насловом Град као роман - Роман као град.
Скуп је трајао три дана, од 30. октобра до 3. новембра 2008, а један дан је био предвиђен за излет учесника. На задату тему читала су се излагања, симултано превођена на званичне језике Међународног ПЕН-а (енглески, француски ), и водила се расправа за Округлим столом.
Поред представника ПЕН центара, Српски ПЕН је позвао и пет познатих светских писаца, као посебне госте: Орхана Памука из Турске, Предрага Матвејевића из Италије, Ђерђа Конрада из Мађарске и Роналда Харвуда из Велике Британије, Алека Попова из Бугарске.
Организатор је сносио трошкове боравка, док су гости плаћали трошкове пута.
Међународне књижевне вечери одржане су у Суботици, у Културном центру Београда и у галерији Хаос и биле су веома добро посећене.
Одржавање Конференције омогућили су Министарство културе Србије и Секретаријат за културу града Београда.

У октобру 2010. Српски ПЕН је организовао Регионалну конференцију под називом: Мемоари: чињенице или фикција? (Memoirs - faction or fiction?)
С обзиром на то да је мемоарска литература последњих година у успону, ПЕН је сматрао да би ова тема привукла велики број заинтересованих писаца. Уводна излагања начинили су Михајло Пантић, Владислав Бајац (потпредседници Српског ПЕН центра) и Гојко Божовић, члан Управног одбора.
Скуп је трајао, као и сваке године, три дана, крајем октобра - почетком новембра 2010, а један дан је био предвиђен за излет учесника. На задату тему читала су се излагања, симултано превођена на званичне језике Међународног ПЕН-а. Посебно се водила веома жива расправа за Округлим столом.
Поред представника ПЕН центара, (око 20 делегата) Српски ПЕН је позвао и представнике Међународног ПЕНа из Лондона, који су уједно и обишли објекте у којима ће се одржавати предстојећи 77. Светски Конгрес међународног ПЕНа.
Међународно књижевно вече одржано је у књижаи Плато у Суботици, а учеснике је претходно у Новом Саду примио покрајински министра за културу и заменик градоначелника Новог Сада.